در ادامـه با استفاده از جعبه کوئیزنر و انتخاب واحدهای قراردادی ( یک بار واحد، انشا جانشین سازی درمورد کتاب کهنه کنج کتابخانه دهم باشد یک بار یکان واحد باشد و یک بار 10 واحد را بـه عنوان واحد انتخاب کنند) و به این وسیله عددی کـه مـهره ها نشان مـی دهد را بـه صورتری و اعشاری بیـان کنند.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 25 :
جهت آشنایی دانش آموزان با نمادهای مخلتف ممـیز درون زبان لاتین دانش آموزان ماشین حساب بـه کلاس آورده و سپس معلم از آنـها مـی خواهد کـه به صورت بازی اعداد مختلف اعشاری را روی ماشین حساب نشان دهند .
فعالیت پیشنـهادی صفحه 26 :
موضوع : انشا جانشین سازی درمورد کتاب کهنه کنج کتابخانه جمع و تفریق اعشاری
جهت آمادگی دانش آموزان ابتدا معلم با استفاده از همان محور نصب شده روی نیمکت ها از شاگردان مـی خواهد کـه با واحد بندی محور روی نیمکت ابتدا مثال های ساده جمع و تفریق را بـه صورت گروهی بـه وسیله ی ماژیک وایت بورد بـه روی محورها نمایش دهند و پس ازب مـهارت لازم فعالیت کتاب را انجام دهند.
در صورت نیـاز بـه فعالیت بیشتر معلم مـی تواند از شاگردان بخواهد کـه مثال های کتاب را نیز روی محور نصب شده روی نیمکت نمایش دهند.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 30 :
با استفاده از ماشین حساب ضرب و تقسیم اعداد اعشاری را اول انجام دهند سپس بـه الگو برسند از طریق حل روی تابلوی کلاس ، ضرب درون 10 درون 100 در1000 صورت نرسیدن بـه الگو تمرینات اضافی داده مـی شود. ( عقب (چپ) و جلو (راست) رفتن ممـیز درون ضرب(راست) و تقسیم (چپ) )
فعالیت پیشنـهادی صفحه 31 :
انجام نمونـه ها بـه صورت عملی و از طریق انجام فعالیت بـه الگو دست یـابند. انشا جانشین سازی درمورد کتاب کهنه کنج کتابخانه ( با استفاده از کاغذ که تا شده)
فعالیت پیشنـهادی صفحه 32 :
با استفاده از کوئیزنر یـا بسته های مقوایی کـه قبلاً درست کرده اند یـا نی های پلاستیکی بـه صورت عملی بین گروه تقسیم کنند و به مفهوم تقسیم عدد صحیح بر عدد صحیح دست یـابند پیش نیـاز تقسیم اعداد اعشاری هست که حتما خوب بفهمند و امتحان تقسیم را انجام مـی دهند بـه صورت نمایشی.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 33 :
آموزش تقسیم اعشاری با استفاده از همان روش صفحه 32 باز واحدها با استفاده از جعبه های کوئیزنر.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 36 :
تقسیم یک عدد بر عدد اعشاری
بهترین وسیله محور اعداد هست که مـی توان از نوار کاغذی نصب شده روی نیمکت استفاده کرد. انشا جانشین سازی درمورد کتاب کهنه کنج کتابخانه درون پایـان حتما بر این نتیجه برسد کـه مقسوم و مقسوم علیـه درون هر عددی ضرب شوند خارج قسمت تغییر نمـی کند و باقی مانده هم درون همان عدد ضرب مـی شود.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 38 :
معرفیرهای مساوی
استفاده از نوار کاغذی کـه به قسمت مساوی تقسیم شده اند مثل بعد همان نوار کاغذی 2 برابر تقسیم مـی شوند و سپس همان نوار بـه تا بـه مفهوم تقسیمر و اعداد اعشاری برسند کـه با تمرین روی تابلو تثبیت مـی شود.
فصل سوم
اندازه گیری طول و زاویـه
اه :
توانایی اندازه گیری طول و مقایسه دوپاره خط ، درک و ضرورت بکارگیری واحدهای استاندارد، (کیلومتر ، متر ، سانتی متر ،مـیلی متر ، دسی متر) ، درک مفهوم فاصله بین دونقطه ، درک فاصله عمود (خط قائم)
مـهارت
1- توانایی مقایسه طول دوپاره خط با روش های متفاوت (پرگار ، نوار کاغذی و ...)
2- بیـان اندازه طول یک شی بـه صورت تقریبی و یـا بیـان آن بـه صورت یک عدد مخلوط
3- توانایی حدس زدن مناسب طول یک پاره خط
4- توانایی تبدیل واحدهای استاندارد بـه یکدیگر
5- توانایی استفاده از ابزار گونیـا
6- توانایی تعیین فاصله نقطه از خط
7- توانایی رسم ارتفاع نظیر رأس هر مثلث
فعالیت پیشنـهادی صفحه 41 :
1- دانش آموزان با وجب و کتاب درسی و نوار کاغذی قد خودش را اندازه مـی زند.
2- انجام فعالیت کتاب
3- سوال درون ارتباط با این کـه چرا اندازه ها متفاوت هست . ( اندازه های مربوط بـه قد یک دانش آموز)
4- احساس نیـاز بـه یک واحد اندازه گیری استاندارد (یـادآوری و معرفی متر – سانتی متر- مـیلی متر)
5- با واحد استاندارد قد دانش آموزان اندازه گیری شود.
6- با سوالات معلم تبدیل واحدها نیز آموزش داده شود. به منظور مثال یک بار قد دانش آموز بر اساس متر سپس سانتی متر و در نـهایت بر اساس مـیلی متر اندازه گیری مـی شود.
7- بـه هر گروه از دانش آموزان گفته مـی شود کـه نوارهای کاغذی بر اساس یک متر درست کنند ( با چسباندن کاغذها بـه یکدیگر) سپس با خط کش 10 که تا 10 که تا جدا کنند و هر قسمت را یک رنگ بزنند سپس هر قسمت رنگ شده را بـه 10 قسمت مساوی تقسیم کنند و دوباره هر قسمت را بـه ده قسمت کوچکتر تقسیم کنند. با سوالاتی کـه معلم درون هر قسمت مـی کند مفهوم متر و دسی متر ، سانتی متر و مـیلی متر تفهیم مـی شود.
فعالیت پییشنـهادی صفحه 45 :
موضوع : فاصله
انجام یک بازی سرگرم کننده به منظور رسیدن بـه مفهوم مورد نظر
دو دانش آموز درون نقش دو نقطه با یک فاصله معین کلاس قرار مـی گیرند و به وسیله یک ابزار مثل کاموا ، طناب و ... مـی خواهیم فاصله بین درون دانش آموز با این ابزار پر شود. با طرح سوالی از طرف معلم کـه چند بار مـی توانی بـه دوستت بـه صورت مستقیم بررسی ( سوال درون جمع مطرح شود) و به صورت عملی دانش آموزان فاصله بین این دو نفر را با یک خط راست ( با استفاده از کاموا یـا طناب) پر کنند. جواب مـی دهند فقط یک بار
برای تفهیم خط خمـیده و شکسته نیز از یک دیگر (نفر سومـی) مـی خواهیم فاصله بین این دو دانش آموز را هر جوری دلش خواست طی کند.
در پایـان از دانش آموزان سوال مـی شد کـه راحت ترین مسیر و کوتاه ترین فاصله به منظور رسیدن از یک دانش آموز بـه دانش آموز دیگر کدام مسیر بود.
فعالیت پییشنـهادی صفحه 48 :
طراحی یک بازی آموزشی با وسایلی کـه در اختیـار دارید هر نوع زاویـه ای کـه خواستید را نشان دهید. درون محیط پیرامون و کلاس و اندام خودش و وسایل شخصی زاویـه ها را نشان مـی دهد.
چه طوری مـی توانیم این زاویـه هایی را کـه ساخته اید اندازه اش را بزرگتر کنید. (آیـا با بلند طول هر یک از ضلع ها اندازه زاویـه بزرگتر مـی شود یـا با باز و بسته دهانـه ی زاویـه)
فعالیت پییشنـهادی صفحه 51 :
موضوع : انواع روشـهای مقایسه دو زاویـه
1- با استفاده از طبق شفاف و کشیدن دو زاویـه با اندازه های متفاوت روی هر طلق و مقایسه دو زاویـه با هم با قرار دو طلق روی یکدیگر
2- با استفاده از گونیـا و مقایسه زاویـه ها با گونیـا
3- با استفاده از یک زاویـه بـه عنوان واحد اندازه گیری یک زاویـه با دو واحد متفاوت
4- با استفاده از قرار دو زاویـه روی یکدیگر و استفاده از پرگار و کشیدن آن
5- با استفاده از نیم دایره ی ساخت دست و اندازه گیری زاویـه ها بر اساس آن
فعالیت پییشنـهادی صفحه 53 :
با توجه بـه فعالیت های صفحه 51 و پی بردن بـه داشتن یک واحد اندازه گیری به منظور زاویـه درون این صفحه جهت یـادآوری مجموعه سه زاویـه مثلث با که تا زدن سه گوشـه ی مثلث و رسیدن بـه نتیجه بـه طور عملی بـه مفهوم مـی رسد . سپس با استفاده از جدول نظام دار بـه مجموع زوایـای چند ضلعی پی مـی برد.
فعالیت پییشنـهادی صفحه 55 :
تدریس زاویـه متقابل بـه رأس
دو خودکار را طوری روی هم قرار بدهید کـه همدیگر را قطع کند.
یـا درون نوار کاغذی را طوری روی هم بگذارید کـه همدیگر را قطع کند.
حالا مـی خواهیم خصوصیـات این دو خط متقاطع را بیـان کنند. از طریق پرسش و پاسخ چند رأس مـی بینی چند که تا زاویـه ؟آیـا اضلاع حتماً از رأس عبور کرده؟
سپس معلم جمع بندی مـی کند و خصوصیـات دو زاویـه متقابل بـه رأس را مـی گوید.
فصل چهارم
عددهای تقریبی
اه :
- شناخت دو روش تقریب یعنی قطع و گرد
- درک مکان مناسب گرد وقطع
- نمایشر روی محور اعداد
- تبدیلر بـه اعداد اعشاری و نمایش عدد اعشاری و تقریب آن روی محور
- از دو روش تقریب کدام روش بـه جواب نزدیک تر است
- با چه تقریبی بـه پاسخ واقعی نزدیک تر مـی شوید
- نمایش تصویر تقریب ( گرد ) بـه کمک گوی و محور
- یـادآوری جدول ارزش مکانی اعداد وانجام تقریب بـه دو روش روی اعداد اعشاری
- حل مساله : راهکار : ساده اعداد با تقریب اعداد
- انجام تقریب بعد از اتمام محاسبات
- انجام عملیـات های ریـاضی با درنظرگرفتن اولویت ها
فعالیت پیشنـهادی ص 61 :
تقریب زدن ( قطع )
وسایلی مانند مداد و پاکن و مـیله وگیره و هر وسیله ای کـه دردسترس باشد دراختیـار گروه ها نـهاده تااندازه آنـها را بیـان کنند ( اندازه ها همگی رند نیستند مثلاٌ 3 گیره و مقدار ) بچه ها متوجه مـی شوند کـه اندازه واقعی وسایل را با این واحدها نمـی توان بیـان کرد
معلم آنـها را هدایت مـی کند کـه همـیشـه از اعداد واقعی نمـی توان استفاده ونیـاز بـه اعداد تقریبی داریم و تقریب را آموزش مـی دهد ( توضیح روش قطع )
فعالیت پیشنـهادی ص 63
نمایشر واعداد اعشاری و تقریب آنـها روی محور اعداد
ازقبل روی نیمکت شاگردان نوار تقریباٌ پهنی با چسب نصب شده کـه اعداد را با ماژیک نشان مـی دادند کـه قابل پاک شدن بود روی این محور ابتدارها و بعد هم آنـها را بـه اعداد اعشاری بـه کمک تقسیم وعددهای دیگر را هم با ماشین حساب بـه اعداد اعشاری تبدیل نموده روی محور اعداد نشان مـی دهند بعد هم فعالیت کتاب رابررسی وانجام مـیدهند.
فعالیت پیشنـهادی ص 65
استفاده از محور طولی به منظور درک گرد
نمونـه ای از محور طولی با مضرب های 10 روز تخته رسم نموده بعد گوی هایی با شماره های مختلف درون بالای محور رسم مـی کنیم کـه با کشیدن فلش ها توسط خود بچه ها گرد را تمرین مـی کنیم بعد هم گروه ها فعالیت کتاب راانجام مـی دهند.
ادامـه فعالیت پیشنـهادی ص 65
فصل چهار ( تقریب بـه روش گرد )
آموزش روش دوم تقریب یعنی گرد را با نمونـه هایی روی تخته و با تقریب های مختلف مثل کمتر از 1 و 10 و 100 و0 100 و 1/ و 01/ و001/ انجام داده تامتوجه شوند درروش گرد خطای کمتری نسبت بـه قطع داریم
فعالیت پیشنـهادی ص 67
پیدا اعداد تقریبی بـه روش گرد روی محور اعداد
مـی توان قبل ازانجام فعالیت کتاب ازمحور نیمکت بچه ها بهره برد کـه به هر گروه اعدادی داده تااول با گرد حدود عدد را بدست آورند و آن را روی محور نمایش دهند بعد هم فعالیت کتاب
حل مساله پیشنـهادی ص 69
راهکار این مسائل ساده اعداد مساله هست یعنی استفاده از اعداد تقریب بـه جای اعدادری واعشاری
وقتی عددهای مساله آسان باشد تشخیص راه حل هم ساده تر مـی شود بعد راه حل را با اعداد اصلی انجام و نتیجه را بیـان مـی کنند کـه این هم با نمونـه ای روی تخته وحل آنـها با راهنمایی معلم توسط بچه ها توضیح وبعد هم مراجعه بـه کتاب مـی باشد
فعالیت پیشنـهادی ص 71
نمایش تقریب بـه روش قطع روی محور
نمایش اعداد تقریبی بـه روش قطع و بعد هم گرد و به این مساله پی ببرند کـه تقریب بـه روش گرد با تقریب اعشار بیشتر بـه عدد نزدیکتر مـی شودکه با مثال هایی روی محور نیمکت بچه ها کار را شروع بعد هم نمونـه های کتاب حل مـی شود یعنی ابتدارهایی را بـه گروه ها داده بعد بـه کمک ماشین حساب عدد اعشاری آن را محاسبه وبا تقریب هر دو روش محل آن را روی محور نشان مـی دهند
فعالیت پیشنـهادی ص 72
انجام تقریب درحاصل عملیـات نـه درون اجزا
هدف این فعالیت رسیدن بـه اینکه درون انجام محاسبات اگر تقریب را بعد ازانجام عملیـات ریـاضی درون نظر بگیریم یعنی حاصل را تقریب بزنیم بـه جواب اصلی نزدیکتر هست تا اینکه عددهای اجزاء را تقریب سپس محاسبه نماییم .
این فعالیت را هم مـی توان بـه هرگروه درون برگه ای جداگانـه داد که تا هرکدام بـه این نتیجه برسند سپس ارائه داده و بعد هم فعالیت کتاب را انجام دهند.
فعالیت پیشنـهادی ص 75
فصل 4 هدف این فعالیت :
در تقریب بـه روش گرد بـه پاسخ اصلی نزدیک تر مـی شوند و خطای کمتری دارند
مـی توان مانند کتاب چندین نمونـه را بـه گروه ها داده که تا با هدایت معلم ، بـه این نتیجه برسند یعنی اعداد را اول قطع و پاسخ را بیـابند بعد هم روش گرد را انجام دهند و....
سرانجام با انجام فعالیت کتاب نتیجه را درون مـی یـابند .
فعالیت پیشنـهادی ص 76
تقریب درپاسخ عملیـات نـه درون اجزاء عملیـات
تقریب درحاصل عملیـات بـه پاسخ نزدیک تر هست تا تقریب دراجزا کـه همان هدف فعالیت های قبل هم بوده کـه باز تکرار شده
فعالیت پیشنـهادی ص 77
رعایت الویت های ریـاضی
انجام محاسبات عددی با توجه بـه رعایت الویت ها ( پرانتز – ضرب یـا تقسیم ( هرکدام جلوتر بود ) جمع یـا تفریق – مسیر چپ بـه راست ) بابرگه هایی بـه گروه ها و حل آنـها توسط بچه ها بـه این مـهم مـی رسند کـه برای یـافتن پاسخ محاسبات حتما این الویت ها را رعایت کنند سپس فعالیت کتاب را انجام مـیدهند.
فصل پنجم
کتاب ششم
موضوع : نسبت و تناسب درصد
در ابتدا به منظور معلمان دانستنی ها را ارائه مـی دهیم.
تفاوت نسبت و کسر را بداند.
کسر واحد دارد
نسبت واحد ندارد
کسر تقسیم است
تناسب مقایسه بین دو چیز است
دور هر دو (صورت و مخرج) از یک جنس هستند درون نسبت خیر
کسر را نمـی توان جابجا کرد (صورت و مخرج) درون نسبت جابجایی وجود دارد
وقتی نسبت ها توالی پیدا کنند (جدول) تناسب نام دارد.
در نسبت ارتباط منطقی (عددی) وجود دارد تناسب نام دارد.
اه فصل 5
1- یـافتن نسبت بین اجزای مختلف یک مجموعه
2- حل مسئله های مربوط بـه تناسب
3-تبدیل نسبت هایری بـه عددی
4-برقراری ارتباط بین نسبت ور ( تفاوت نسبت ور را بفهمد)
5- درک مفهوم تسهیم بـه نسبت ( سهم از کل را بفهمد)
6- تشخیص مقدارهای متناسب و نا متناسب
7- درر خاصیت جابه جایی نداریم درون نسبت داریم
فعالیت پیشنـهادی صفحه 81
1- ابتدا بـه صورت ملموس نسبت نیمکت ها بـه دانش آموز یـا بر عرا بپرسیم ( نسبت دانش آموز بـه نیمکت 3 بـه 1 است). دانش آموزان بصورت 3 نفری بنشینند.از صفحه ی عنوانی بعنوان ایجاد انگیزه استفاده کنیم.
2- دو دانش آموز 3 مداد داشته باشد 4 دانش آموز 6 که تا الی آخر ( بصورت دست ورزی)
3- از دانش آموزان بخواهیم نسبت هایی کـه دیده اند را بیـان کنند. از مثال های گوناگون پیرامون خودشان مثال هایی زده شود. ( از تصاویر کتاب پنجم هم مـی توان استفاده کرد)
مـی توان از مثال دانش آموز- مداد- کتاب استفاده کرد.
۱
۲
۳
1 دانش آموز 2 کتاب و 3 مداد ( نسبت های سه تایی)
2 دانش آموز 4 کتاب و 6 مداد
فعالیت پیشنـهادی صفحه ی 82
مثال کتاب به منظور دانش آموزان ملموس نیست
برای این کار حتما نسبت های ملموس مثال زده شود.
با استفاده از خودکار و مدادهای رنگی مثال مـی زنیم سه دانش آموز کـه نشسته اند را انتخاب مـی کنیم بـه حمـید 1 مداد بـه مجید 2 مداد نسبت های حمـید بـه محید چند بـه چند است؟ یک بار هم مجید را 3 خودکار مـی دهیم و سعید را 4 خودکار مـی دهیم حالا مـی پرسیم
نسبت نوشت افزار مجید بـه سعید چند بـه چند است؟
این نسبت ها را بـه طور متوالی افزایش مـی دهیم یعنی حمـید را 2 مداد و مجید را 4 مداد بـه همـین ترتیب که تا آخر
مـی پرسیم حالا کـه حمـید 2 مداد دارد مجید چند مداد دارد؟
باز مـی پرسیم اگر مجید 6 خودکار داشته باشد سعید چند خودکار دارد؟
حالا کـه مجید 6 خودکار دارد سعید حتما چند خودکار داشته باشد؟ 8 خودکار
مدادهای حمـید را بـه 3 تبدیل مـی کنیم و مـی پرسیم حالا مجید حتما چند مداد داشته باشد؟6تا مداد را جلویش مـیگذاریم حالا مـی بینیم نسبت های مداد و خودکار یکی شده است.
حالا مجید درون مقابل 6 مداد 6 خودکار دارد و این نسبت بین هر سه نفر برقرار است.مـی شود 3 و 6 و 8 و جدول زیر را مـی کشیم
3
2
1
6
4
2
9
6
3
12
8
4
مجید = 6 حمـید = 8 سعید = 3
با مقایسه جدول بیـان مـی کند کـه هر عدد درون چه عددی ضرب شده است
بعد بـه مثال های کتاب مراجعه مـی کنیم
در این فعالیت دانش آموز متوجه مـی شود کـه صورت و مخرج یکر درون مخرج یـا درون صورتر دیگری و برعضرب مـی شود که تا به مخرج مشترک یـا صورت مشترک برسد و نسبت ها یکی شود.
پس از اینکه دانش آموز بـه تکنیک رسید کار درون کلاس را انجام مـی دهد. یعنی نسبت ها را درون صورت یـا در مخرج یکی مـی کند. = =
کار درون کلاس صفحه ی 83 حتما مقایسه کنند نسبت های مساوی تشکیل دهد حتما کیلو گرم را بـه گرم تبدیل کند.
3 = 300 گرم 2 = 2000 گرم = 2 کیلوگرم
= =
5 500 گرم 3 3000 گرم 3 کیلوگرم
فعالیت پیشنـهادی صفحه ی 95
موضوع : درصد ریـاضیـات مالی ، اه : آشنایی با درصد – محاسبه سود و زیـان – شناخت درصدهای بیشتر از 100
ایجاد ارتباط بینر، درصد، اعداد اعشاری
مقایسه درصدها
معرفی مالیـات ها بر ارزش افزوده
درصد را با ذکر مثال هایی بـه دانش آموزان آموزش مـی دهیم . با استفاده از اطلاعات سال قبل و کتاب حاضر بیـاموزد کـه برای تبدیل نسبت بـه درصد حتما مخرجر را بـه مضرب ده تبدیل نماید و سپس بـه صد تبدیل نماید درون مفهوم درصد از مثال های ساده و کوچک استفاده مـیکنیم مثلا با مضرب های 10، = 50 %
فصل ششم : آمار و احتمالات
درس یک : جمع آوری و نمایش داده ها
هدف : آشنایی با روش ها جمع آوری ا طلاعات سازماندهی و نمایش داده ها
فعالیت پیشنـهادی صفحه 101
علاوه بر فعالیت کتاب مـی توان این بخش را با موضوعات ذیل شروع نمود.
الف) نام بردن گل مورد علاقه ی خود
ب) نام بردن غذای مورد علاقه ی خود
ج) نام بردن ورزش مورد علاقه
در ادامـه مـی توان مانند فعالیت کتاب ، بـه دو روش اطلاعات را جمع آوری نمود ( گسترده پاسخ- محدود پاسخ) بقیـه فعالیت مانند کتاب ادامـه داده شود.
کار درون کلاس : فعالیت پیشنـهاد ی صفحه 102
فعالیت مطرح شده را یـادآوری و داده ها سازماندهی شود. نحوه ی چوب خط توضیح داده و چند فعالیت درون این مورد انجام شود.
جدول داده ها روی تابلو رسم وتوسط دانش آموزان کامل گردد. اطلاعات جدول تحلیل و تفسیر شود. (با سوالات مناسب توسط معلم و دانش آموز مثلا کدام غذا، رنگ یـا .. بیشترین طرف دار را دارد)
بعد اطلاعات دو جدول مقایسه و تفاوت آن ها ارائه شود.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 103
ارائه اطلاعات بـه صورت نمودار با چند تمرین و مثال ( با توجه بـه مطالبی کـه تاکنون خوانده اند) بیـان شود. و دانش آموز بـه صورت عملی چند داده را بـه صورت نمودار رسم کند.
درس دوم : نمودار و تغییر نتایج
فعالیت پیشنـهادی صفحه 105
نمودار خط شکسته : مـی توان فعالیت را بـه صورت انفرادی مطرح نمود مثلا هر دانش آموز تعداد دانش آموزان کلاس های اول که تا ششم خود را درون سال های گذشته نوشته و در جدول قرار داده و نمودار خط شکسته آن را رسم کند.
ششم
پنجم
چهارم
سوم
دوم
اول
کلاس پایـه
تعداد دانش آموز
( یـا هر مثال دیگر کـه بتوان تغییرات را نشان داد).
معلم چند نمودار خط شکسته از قبیل قیمت اجناس ( طلا و ..) را درون کلاس نمایش و دانش آموزان آن را تحلیل کنند- یـا معلم چند نمونـه از کارت های سلامت دانش آموزان را بـه کلاس بیـاورد.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 106
هدف : نمودار تصویری
پیشنـهاد مـی شود معلم جهت آمادگی دانش آموزان ابتدا مثالی با اعداد ساده تر بیـان نماید و نمودار تصویری آن را ارائه و بعد وارد فعالیت کتاب شود. معلم مـی تواند از مثال هایی قبیل :
پنجم
چهارم
سوم
دوم
اول
کلاس
50
10
20
30
20
کتاب های امانتی از کتابخانـه
الف) تعداد کتابه های مطالعه شده ، حتی مـی توان اطلاعات را بـه صورتی ارائه نمود کـه دانش آموز آن ها را گرد نماید.
نمودار دایره ای
فعالیت پیشنـهادی صفحه 107
پیشنـهاد مـی گردد معلم محترم مثال هایی به منظور درصد و نیز گرد عدد ( تقریب) بیـان نماید و آن را بـه دایره و سهم بندی دایره مرتبط سازد.
مثلا 62% را باری بـه مخرج 10 تقریب بزنید.
ادامـه ی فصل 6
لازم هست معلم نحوه ی تخصیص بخش دایره بـه هر قسمت را به منظور دانش آموز توضیح کامل بدهد.
مثلا دایره را ابتدا بـه دو قسمت 50% درصد تقسیم کند یـا 4 قسمت 25% درصد 3 قسمت حدود 33% و نظیر آن تقسیم و بعد مثال کتاب درون مورد نوع کتاب ( فعالیت مربوطه ) را انجام دهد. معلم با توجه بـه سطح فراگیران از مثال های دیگر استفاده نماید. از کتاب علوم و نمودارهای دایره ای آن استفاده نماید .( کتاب چهارم علوم، راهنمای علوم پنجم)
تفسیر نمودار دایره ای با توجه سطح رنگ شده هر قسمت درون کلاس تمرین شود.
درس سوم : مفهوم احتمال
فعالیت پیشنـهادی صفحه 111
فعالیت کتاب بـه صورت عملی با آوردن سکه و تاس توسط خود فراگیران انجام شود.
در ادامـه معلم احتمال وقوع پیشامدها و نیز موادی کـه احتمال وقوع ندارند را با ارائه مثال بیـان نماید و از دانش آموزان بخواهد خودشان مثال هایی را ارائه کنند.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 112
معلم وقوع احتمال ها را درون یک سطر از بین صفر که تا یک با نماد مشخص نماید مثلاً فردا مدرسه تعطیل باشد. ( بین صفر که تا یک)
برایتان امشب مـهمان بیـاید ( " " ")
درس چهارم احتمال تجربی و ریـاضی
فعالیت پیشنـهادی صفحه 115
فعالیت مربوطه را انجام دهند ( بهتر هست از مـهره های یکسان غیر همرنگ، ( لوبیـای سفید و قرمز) استفاده نماید.
کار درون کلاس : پیشنـهاد مـی گردد چرخ دنده توسط فر اگیر ان ساخته شود و به صورت عملی انجام گردد.
در این صفحه و صفحه بعد مـهم این هست که دانش آموز بـه این مفهوم دست یـابد کـه مجموع احتمالات موجود برابر 1 مـی شود.
فعالیت های پیشنـهادی کتاب مناسب هست و همچنین درون صورت نیـاز فعالیت هایی توسط معلم طراحی و اجرا گردد.
فصل 7
درس اندازه گیری سطح و حجم مقایسه و اندازه گیری سطح
هدف کلی : اندازه گیری سطح و حجم
اه جزیی درس :
1- شناخت عمـیق تر مفهوم سطح
2- اندازه گیری تقریبی سطح با واحدهای گوناگون و مقایسه ی پاسخ ها
3- معرفی دسی متر مربع
4- شناخت واحدهای استاندارد
5- بـه کارگیری جدول تناسب به منظور تبدیل واحدهای سطح
مـهارت ها
اندازه گیری تقریبی یک سطح با واحدهای گوناگون
تبدیل واحدهای سطح بـه یکدیگر
انتخاب واحد مناسب به منظور سطوح گوناگون
تصور ذهنی درست از واحدهای مختلف سطح
درس دوم:
اه کلی : مساحت اشکال هندسی
اه جزیی : یـادآوری تکنیک های مختلف به دست آوردن مساحت
محاسبه حجم جسم های سه بعدی
درک مساحت دایره از طریق چند ضلعی
معنی دار فرمول های محاسبه سطح بـه کمک صفحه شطرنجی
مـهارت : اندازه گیری سطح شکل های هندسی بـه کمک صفحه ی شطرنجی
محاسبه مساحت های جسم های سه بعدی
درس سوم : اه کلی مقایسه و اندازه گیری حجم
اه جزیی : درک مفهوم حجم- اندازه گیری تقریبی حجم با واحدهای گوناگون و مقایسه ی شناخت واحدهای استاندارد- معرفی دسی متر مکعب
مـهارت : اندازه گیری تقریبی حجم با واحدهای گوناگون- انتخاب واحد مناسب به منظور حجم های گوناگون- تصور ذهنی از واحدهای مختلف حجم
درس چهارم : هدف کلی : آشنایی با حجم اشکال هندسی
اه جزئی : تبدیل واحدهای حجم بـه یکدیگر
یـادآوری گنجایش
حل مسئله از طریق تبدیل واحدها
به کارگیری جدول تناسب به منظور تبدیل واحدهای حجم بـه یکدیگر
فصل 7
موضوع اندازه گیری سطح و حجم
فعالیت پیشنـهادی صفحه 121
ابتدا از دو دانش آموز مـی خواهیم کـه طول و عرض کلاس را با قدم های خود اندازه بگیرند
با مثلث هایی کـه مـی سازد سطح مـیز یـا کتاب ریـاضی خود را اندازه مـی گیرد
در پایـان اندازه گیری ها فراگیران بـه این تنیجه رسیدند کـه اندازه ها با واحدهای مختلف یکسان نیستند و نیـاز بـه یک واحد استاندارد احساس مـی گردد.
معرفی واحدهای استاندارد :
فعالیت پیشنـهادی صفحه 122
با استفاده از متر خیـاطی با دسی متر آشنا مـی شوند
هر گروهی یک مقوا مربع شکل همراه بیـاورد و هر ضلع آن را بـه ده قسمت مساوی تقسیم کند و قسمت ها را بـه هم وصل کند تعداد مربع های کوچک تشکیل شده را بشمارد و نتیجه مـی گیرد کـه هر متر مربع -100 دی سی متر مربع است.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 123
انتخاب واحد اندازه گیری مناسب به منظور سطح های مختلف
با طراحی یک بازی و با طرح سوال از یک گروه و جواب توسط گروه دیگر مثال سطح پاکن؟
سطح کلاس ؟ مساحت کاغذ
مساحت زمـین های کشاورزی
تمرین : به منظور انجام تمرین دانش آموزان نمونـه های مختلفی از اشکال را بـه کلاس بیـاورند و با یک واحد قرار دادی آن ها را اندازه بگیرند.
درس دوم : موضوع مساحت اشکال هندسی
فعالیت پیشنـهادی صفحه 125
مساحت شکل های مختلف را درون صفحه ی شطرنجی بدست آورد مثال مساحت یک مربع چند مربع واحد هست یـا یک مـیز و نیمکت چند که تا از موزائیک های کلاس را پوشانده
فعالیت پیشنـهادی صفحه 126
با کشیدن شکل یک دایره و رسم شعاع های دایره و تشکیل مثلث درون دایره درون حیـاط مدرسه یـا کلاس اندازه ی ضلع و ارتفاع آن را با متر خیـاطی با تقریب کمتر از 1/0 و با واحد سانتی متر اندازه بگیرد و مساحت دایره را بدست آورد.
آوردن اجسام مکعب شکل بـه کلاس و شناسایی سطح ( وجه) 6 وجهی یـا 4 وجهی و اندازه گیری سطوح با خط کش ، مشخص سطوح برابر درون مکعب و از فراگیران بخواهیم کـه سطوح برابر را یک رنگ بزنید.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 130
حل مسئله : حذف حالت های نامطلوب : جدول نظام دار
حل مسئله با روش آزمایش و حذف حالت نامطلوب انجام شود
مثال حاصل جمع دو عدد 9 و حاصل ضرب آن ها 20 شد آن دو عدد را پیدا کنید؟
درس سوم
مقایسه و اندازه گیری حجم
فعالیت پیشنـهادی صفحه 131 :
هر گروه یک پارچ شیشـه ای بـه کلاس بیـاورند و دو قطعه سنگ غیر همسان و هر کدام از این سنگ را بـه نخ بسته و در پارچ فرو ببرند و بعد مقدار آب بالا آمده را با ماژیک علامت بزنند و بعد سنگ بعدی و نتیجه را بنویسند.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 132 :
فعالیت : اندازه گیری حجم با واحدهای مختلف و پی بردن بـه اینکه هر چه واحد اندازه گیری کوچکتر باشد بـه جواب دقیق نزدیک تر است.
مثال یک پارچ را ابتدا با لیوان و بعد با استکان پر کنند و بگویند چرا اندازه ها متفاوت است؟
فراگیران درون نـهایت بـه این نتیجه برسند کـه برای اندازه گیری دقیق بـه یک واحد استاندارد نیـاز هست.
برای تبدیل واحد دسی متر بـه سانتی متر مکعبی بـه ابعاد یک دسی متر تهیـه کنند و هر بعد آن را بـه ده قسمت مساوی تقسیم کنند و تعداد مکعب های تشکیل شده را بنویسند.
تبدیل واحدها از طریق جدول تناسب
فعالیت پیشنـهادی صفحه 134 :
با آوردن مکعب های کوئیزنر و ساختن مکعب و اندازه گیری با توجه بـه واحد فراگیران بـه جواب برسند.
درس چهارم
موضوع : حجم اشکال هندسی
فعالیت پیشنـهادی صفحه135
هدف : تقویت تجسم فضایی اجسام
از دانش آموزان مـی خواهیم کـه در منزل اشکال مکعب شکل را روی کاغذ گذاشته و شکل آن را بکشند (قسمتی کـه روی کاغذ قرار مـی گیرد) و شکلی کـه کشیدید شکل چیست؟ درون صورت امکان قوطی های مکعب شکل را بـه کلاس بیـاورند و مکعب های کوئیزنر را درون داخل قوطی بگذارند و تعداد آن ها را بگوئید ( مکعب کوئیزنر را بـه عنوان واحد) با مکعب های کوئیزنر 4 ردیف 5 تایی را روی هم بچیند.
یک دایره را بـه کمک مربع های واحد کوچک و بزرگ پر کند و هر سری تعداد مربع را بشمارید دانش آموز بـه این نتیجه برسد کـه هر چه مربع ها کوچک تر باشد بـه جواب نزدیک تر است.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 137 :
هر گروه یک پارچ آب را بـه کلاس بیـاورند با تعدادی لیوان و استکان هر پارچ چند لیوان و یـا چند استکان گنجایش دارد بـه صورت عدد مخلوط بنویسند.
در یک ظرف چند شکلات جا مـی گیرد چند نوع شکلات امتحان شود درون پایـان دانش آموز احساس کند کـه برای بدست آوردن حجم دقیق نیـاز بـه یک واحد استاندارد است.
فصل هشتم
اه:
1- شناخت محور افقی و عمودی
2- شناخت مختصات یک نقطه
3- پیدا مکان یک نقطه درون صفحه و برعکس
4- رسم شکل های هندسی درون صفحه مختصات بـه کمک مختصات رأس های آنـها
5- آشنایی با انتقال درون محور مختصات
6- آشنایی با بزرگنمایی درون محور مختصات
7- آشنایی با اعداد صحیح (مثبت و منفی)
8- جمع و تفریق و مقایسه اعداد صحیح بر روی محور و بصورت مجرد
- ابزارهای پیشنـهادی : تابلو مختصات مغناطیسی – تابلو مـیخی
درس اول : محورهای مختصات
فعالیت پیشنـهادی صفحه 141 و 142 :
1- بـه عنوان شروع درس و پیش نیـاز مـی توان دانش آموزان را بـه حیـاط مدرسه و یـا سالن کـه با موزاییک فرش شده باشد برد و محورهای مختصات طولی و عرضی (افقی و عمودی) را رسم و معرفی کرد . سپس درون قالب بازی از دانش آموزان خواسته مـی شود کـه به روی محورها با توجه بـه فرمان داده شده (مثال : روی محور افقی 3 واحد و بر روی محور عمودی 4 واحد حرکت کن) بر روی مختصات خواسته شده قرار گیرند.
2- درون ادامـه از دانش آموزان مـی خواهیم کـه با توجه بـه مختصات ارائه شده بـه آنـها درون نقطه خواسته شده قرار گیرند ( مـی توان زمان را درون نظر گرفت و در قالب بازی رقابت ایجاد کرد)
3- از سه یـا چهار دانش آموز خواسته شود هر فرد درون مختصات ارائه شده قرار گرفته و سپس با بـه دستگرفتن طناب یـا رو بان شکل هندسی ایجاد شده را نام ببرند ( بر عاین فعالیت را نیز مـی توان انجام داد)
فعالیت پیشنـهادی صفحه 143 :
1- جهت آشنایی با انتقال درون صفحه مختصات شکلی هندسی از مقوا یـا فوم تهیـه گردد و
رأس های آن نام گذاری شود از شاگردان مـی خواهیم کـه با توجه بـه فرمان داده شده شکل مورد نظر را بـه مختصات جدید انتقال دهند.
2- فعالیت فوق را با رسم شکل بر روی مختصات (موزاییک) انجام دهند ( انتقال و بزرگنمایی)
درس دوم : تقارن و مختصات صفحه 145 :
( از آیینـه بعنوان پیش نیـاز مـی توان استفاده کرد)
برای بدست آوردن تقارن اشکال بـه روی مختصات با توجه بـه پیش زمـینـه شاگردان درون پایـه پنجم مـی توان با تمرین های کتاب دانش آموزان را بـه هدف رسانید.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 147 :
در این صفحه جهت آموزش دوران بر روی موزاییک صفحه مختصات را رسم کرده و سپس یک طلق شفاف دایره ای شکل تهیـه کرده و مرکز دایره را روی نقطه ی مورد نظر بر روی مختصات گذاشته و سپس شعاع دایره را بر روی خط منطبق کرده و 90 درجه آنرا پیدا مـی کنیم. (البته قبلاً از ابتدای پرچم خطی که تا نقطه تقارن رسم مـی کنیم) سپس نقطه ی شروع را پیدا کرده و پرچم را برداشته ابتدای آن را روی نقطه منطبق کرده و پرچم را 90 درجه درون جهت حرکت عقربه های ساعت چرخش مـی دهیم.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 151 :
اعداد صحیح (مثبت و منفی) را درون قالب داستان و یـا اطلاعات قبلی (هواشناسی بـه صورت شفاهی و کلامـی توسط شاگردان بیـان شود سپس جهت آشنایی با محور اعداد صحیح طنابی را کـه قبلاً کارتهای اعداد مثبت و منفی را بـه آن متصل کرده ایم درون کلاس نصب کرده و به موازات آن یک طناب دیگر را کـه اتومبیلی کـه به روی کارتی نصب و به طناب دوم متصل شده و جلوی اتومبیل به سمت اعداد مثبت مـی باشد را بـه دانش آموزان نشان مـی دهیم و با حرکت اتومبیل بـه سمت راست (جلو) ، چپ (عقب) حرکت بر روی محور اعداد صحیح و کم و زیـاد شدن اعداد و معرفی اعداد مثبت و منفی را آموزش مـی دهیم.
فعالیت پیشنـهادی صفحه 156 :برای آموزش جمع و تفریق اعداد صحیح بـه عنوان مقدمـه مـی توان جمع و تفریق اعداد یک و دو رقمـی را بر روی محور اعداد صحیح نمایش داده و پس از اینکه مفهوم جمع و تفریق به منظور آنـها تفهیم شد بـه آموزش جمع و تفریق های سه رقم بصورت گسترده نویسی انجام گردد
[ساوالان ششم - mosyb48.blogfa.com انشا جانشین سازی درمورد کتاب کهنه کنج کتابخانه]
نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Wed, 08 Aug 2018 15:39:00 +0000